Duurzame Troonrede: over het familiebedrijf (en de parasiet)

DUURZAME DINSDAG 2019

Dinsdag 3 september werd de Duurzame Troonrede uitgesproken. Dit groene zusje van de ‘gewone’ Troonrede was traditiegetrouw een stuk minder droog dan de jaarlijkse speech van de koning. Altijd fijn. Een sterk punt uit deze Duurzame Troonrede is de metafoor die erin verweven zit. En wat mij betreft had ie nog wel wat verder toegepast mogen worden in de tekst, … Lees verder

Een frisse duik in zee!

Nog zin in een frisse duik in zee? Het Wereldnatuurfonds organiseert op 21 september 2019 de SeaSwim. Laat je zwemprestatie (0,5 of 1 km) sponsoren, beleef samen een enerverende dag aan het strand en help mee aan een schone zee. Met TedX-talks, zandsculpturen, sups, kites en andere leuke dingen.

Schommelend je telefoon opladen

Tijdens de Duurzame Week in Utrecht (dit jaar van 15 t/m 22 juni) verschenen er 3 reusachtige schommels op Utrecht CS, waarmee je op een ludieke manier je telefoon kunt opladen. De schommels zijn zo’n succes dat besloten is ze permanent te laten staan. Het nuttige en het aangename combineren dus! Bekijk hier het (leuke) filmpje en zet je geluid ook … Lees verder

The Green House

En als je dan toch in Utrecht bent (en dorst hebt van het schommelen), loop dan even binnen bij The Green House. Een tof, circulair restaurant vlak bij het Centraal Station. Gebouwd en ingericht met zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Met stekkerloze ovens, pay-per-use verlichting en afgekeurde servetten (want wie maalt er nou om een weeffoutje?).

Een onderzeeër die ijsbergen maakt…

Toen ik vorig jaar oktober met een groep kunstenaars rond Spitsbergen zeilde, bracht een van hen elke dag een paar ijsblokjes (uit de vriezer) naar de gletsjer, in hoop dat de gletsjer weer zou aangroeien. En nu blijkt er een onderzeeër te zijn die min of meer hetzelfde doet! Mooie uitvinding.   Bekijk hier het filmpje:  

Hopplanten, brouwketels en bierflesjes

gulpener bier brouwlokaal proeverij

Afgelopen weekend was ik in Gulpen. Precies, dat dorpje in Limburg waar ze al bijna 200 jaar bier brouwen. Via B-weggetjes en soms zelfs onverharde paden waren we met de cabrio kalmpjes naar het zuiden gekacheld. Aangekomen bij het Gulpener Brouwlokaal struinden we vervolgens langs metershoge hopplanten, enorme brouwketels en honderden bierflesjes. Gulpener heeft – al jarenlang – een fantastische … Lees verder

“Weg met die tegels!”

“Weg met die tegels”, dachten enkele (oud-)studenten van de universiteit Wageningen. Al die geplaveide tuinen zijn niet alleen oersaai en slecht voor het grondwaterpeil, maar bovendien een ramp voor insecten. Daarom startten ze ‘Operatie Steenbreek’. Het idee: iedereen die een tegel uit z’n tuin inlevert bij de gemeente, krijgt een gratis plantje. Check op de site of jouw gemeente al meedoet.

Over scheepslogboeken en klimaatdata

foto: Storm bij Kaap Hoorn, State Library of Victoria, Allan C.

Je weet, ik houd van op zee zijn. De wind door de touwen horen zingen, de zeelucht inademen: daar word ik gelukkig van. Aan boord van een schip vul je ieder uur je logboek in. Dat is al eeuwen een vanzelfsprekendheid. Je noteert niet alleen je positie, koers en snelheid, maar ook de barometerstand, de hoeveelheid bewolking en hoe hard … Lees verder

‘Gewoon Goed’ voor dagelijkse duurzaamheid

Een paar weken geleden kreeg ik het boek ‘Gewoon Goed’ van Karen Kammeraat toegestuurd. Karen en ik werkten jaren geleden voor dezelfde stichting (Yente) en nu heeft ze dus dit praktische boek uitgebracht. Over gewoon goede koffie (Moyee), parfum van restmaterialen (ruik.org), gered gereedschap en nog veel meer leuke tips voor dagelijkse duurzaamheid.

De Duurzame Week 2019

duurzame week utrecht 2019 duurzaamheid evenement festival

Van 15 t/m 22 juni kun je je in Utrecht een week lang onderdompelen in duurzaamheid tijdens de Duurzame Week 2019. Op verschillende locaties rondom de Neude vind je (van)alles wat met duurzaamheid en een duurzame toekomst te maken heeft, van Tuiny Forests en Natuurwijnproeverijen tot Klimaatpsychologie en Dennis Storm.