Over scheepslogboeken en klimaatdata

foto: Storm bij Kaap Hoorn, State Library of Victoria, Allan C.

Je weet, ik houd van op zee zijn. De wind door de touwen horen zingen, de zeelucht inademen: daar word ik gelukkig van.

Aan boord van een schip vul je ieder uur je logboek in. Dat is al eeuwen een vanzelfsprekendheid. Je noteert niet alleen je positie, koers en snelheid, maar ook de barometerstand, de hoeveelheid bewolking en hoe hard het waait. Allemaal informatie die je helpt om tijdig een goede beslissing te nemen (rif steken? koers wijzigen? overstag?).

Op de lange termijn bieden die logboeken een schat aan informatie over het weer en veranderingen daarin door de jaren heen (ofwel: het klimaat). Want de gegevens zijn jarenlang, consequent en over de hele wereld genoteerd, in min of meer hetzelfde format. Waardevol dus.

Het is alleen een heidens karwei om al die oude, handgeschreven logboeken door te pluizen… Behalve wanneer je dat online en met heel veel mensen doet, bedacht het National Institute of Water and Atmospheric Research. En dus bouwden ze een website waarop iedereen kan meehelpen de data te ontsluiten. Briljant idee.

Dus vind jij het – net als ik – interessant om in oude scheepslogboeken te neuzen (bijvoorbeeld die van Robert Scotts expeditie naar de Zuidpool) en een bijdrage te leveren aan informatie over klimaatveranderingen? Lees dan dit artikel over het project, trek je Bretonse streepshirt aan en je kunt aan de slag (al is het maar voor 5 minuten, of een uurtje).

© Annet Achterkamp > De Groene Redactie

© foto: Storm bij Kaap Hoorn, State Library of Victoria, Allan C.

'Gewoon Goed' voor dagelijkse duurzaamheidHopplanten, brouwketels en bierflesjes