Waarom Kwik en Kwek niet zonder Kwak kunnen

kwik, kwek en kwak

Wist je dat we een voorkeur hebben voor dingen die vaker dan 1 keer gebeuren? Of beter gezegd: Als dingen vaker dan 1 keer gebeuren gaan we er betekenis aan hechten. Heb je het boek De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera gelezen, dan weet je wat ik bedoel.

Gebeurt iets niet 1, niet 2, maar 3 keer, dan nemen we aan dat het echt, belangrijk of waar is. Drie keer is scheepsrecht, niet waar? Dat zit zelfs zo ingebakken, dat we onbewust altijd op zoek zijn naar zo’n ‘bewezen’ drietal. Dat voelt goed en geeft vertrouwen.

Copywriters maken hier veel gebruik van, omdat ze weten dat we slogans die uit 3 delen bestaan eerder geloven én beter onthouden. Vandaar: Heerlijk, helder, Heineken; Today, tomorrow, Toyota; Boer, bakker, Bolletje.

Ook jij kunt het effect van je tekst versterken als je zo’n drieslag toepast. En nee, niet elke zin of elk woord hoeft met dezelfde letter te beginnen. Dat wordt misschien te lastig en kan op den duur zelfs gaan vervelen (tenzij je dichter bent).

Het gaat om het ritme. Lees bijvoorbeeld eens de volgende zin:

Of je nu in Groningen, Utrecht of Deventer woont, er zit altijd een Rituals-winkel* in de buurt. 

Laat je een stad weg of voeg je er een toe, dan loopt de zin minder lekker. Hij sluit dan minder goed aan bij het denkpatroon en de ‘natuurlijke’ verwachtingen van de lezer. Want na 2 steden (Kwik en Kwek), verwachten we nog een 3e (Kwak). Maar 4 (Kwok) is te veel. Je lezer denkt dan dat het nooit ophoudt (Kwuk, Kwoek, Kweik, Kwauk…). Dat wordt te gek.

Experimenteer ook eens met 3 vragen:

Wil je meer vrije tijd? Heb je het vaak te druk? Loop je achter de feiten aan? Dan is deze cursus timemanagement iets voor jou.

Voel je het ritme? Lees dan ook deze zin eens:

Heb je het vaak te druk? Loop je achter de feiten aan? Dan is deze cursus timemanagement iets voor jou.

Na 2 vragen zijn de meeste lezers nog niet overtuigd. Pas bij 3 ga je het geloven én krijg je het idee dat je ook op vraag 4 t/m x ‘ja’ zult antwoorden (en die cursus jou inderdaad op het lijf geschreven is).

Dus heb je Kwik en Kwek in je tekst opgevoerd? Kijk dan of je ook een Kwak kunt verzinnen om het drietal compleet en slagvaardig te maken. Dan loopt je tekst net wat lekkerder en heb je meer effect op je lezer. 

*En nee, ik word niet gesponsord door Rituals. (Maar ik kom er wel graag.) 

© Annet Achterkamp-Talsma

Hoe deel je een (goed) idee (goed)?Bloggen is net hardlopen