Waarom een stukje van 97 woorden onbegonnen werk is

Het is je vast wel eens overkomen: Iemand vraagt of je een stukje wilt schrijven voor een nieuwsbrief. “Ja, leuk”, zeg je (al dan niet enthousiast), “hoeveel woorden moet het zijn?” “Oh, niet zoveel hoor”, klinkt het geruststellend, “een stuk of 100 is genoeg, inclusief je naam.”

Eerst ben je nog blij met dat antwoord, maar wanneer je uiteindelijk gaat zitten om het stuk te schrijven, denk je: “Dat lukt nooit. Wat ik allemaal wil vertellen, past never in die paar woorden.”

De kans is groot dat dat inderdaad niet gaat lukken. Zolang het maar in je hoofd blijft rondspoken dat dat nooit gaat lukken, blokkeer je jezelf. Waarschijnlijk keur je elke zin die je bedenkt meteen weer af. Er zijn immers nog zoveel andere zinnen die belangrijker, interessanter of spitsvondiger zijn en die er zeker ook in moeten.

Mijn tip: probeer het niet eens! Echt. Onbegonnen werk. Maar wees nu niet al te opgelucht, want daarmee bedoel ik niet dat je achterover kunt gaan leunen en helemaal niks hoeft te schrijven. Daarmee bereik je (uiteraard) niets.

Ga vooral wél schrijven. Veel woorden zelfs. Een heel vel vol, voor mijn part. Als je maar niet probeert om binnen dat aantal woorden te blijven.

Schrijf gewoon je verhaal. Met alles erop en eraan. Schrap niks, ga niet schaven, maak een kladversie waarvan je zeker weet dat je ‘m nooit zult publiceren.

Is je kladverhaal klaar? Print het dan uit en leg het weg. Ga hardlopen. Winkelen. Naar de film. Ga iets compleet anders doen. Niet voor 5 minuten, maar voor minimaal een halve dag, liefst langer. Doe dat net zolang tot je die hele tekst eigenlijk alweer vergeten bent.

Dàt is het moment om ‘m er weer bij te pakken. Lees je tekst 1 keer door en schrijf dan op (of vertel het iemand anders) wat de kerngedachte van je tekst is. In 1 zin. Dat is dus wat je met je tekst wilt overbrengen. De rest is bijzaak, illustratie, bladvulling.

Pak vervolgens een rode pen en bekijk je stuk kritisch. Welke zinnen, alinea’s of paragrafen passen niet bij je kerngedachte? Welke ideeën heeft je lezer niet per se nodig om te begrijpen waar het om gaat? Welke zinnen of woorden zijn leuk gevonden maar niet essentieel voor je stuk? Schrap die allemaal.

Het zou zomaar kunnen dat je nu driekwart van je tekst hebt weggestreept. Dat was allemaal ballast. Kijk daarna hoeveel woorden je nog over hebt. Waarschijnlijk ben je al een flink eind in de buurt van het maximale aantal woorden dat je stuk mag zijn.

Ga nu een definitieve versie maken van de zinnen die je nog over hebt. En nee, je gaat geen nieuwe ideeën meer toevoegen, blijf bij je kerngedachte. Als je die weet over te brengen, is je tekst geslaagd.

© 2011 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

7 tips voor een origineel sinterklaasgedichtVergroot je succes, met 1 woord