Schrijven met minder moeite: dé truc!

Ik ga schrijven...

Elke dag is een uitstekend moment om te beginnen met schrijven: een artikel, een blog of ‘ins blaue hinein’… Maar een nieuw jaar is een extra stimulans om (eindelijk) dat blog te starten.

En daar zit je dan, met je laptop of je favoriete pen. En een vel akelig wit papier (al dan niet digitaal). Waar ga je het over hebben? Wat moet je in de goeiigheid opschrijven?

Grote kans dat je dichtklapt. Je schuift je laptop of schrijfblok aan de kant en denkt bij jezelf: “Het jaar is nog lang, het hoeft niet allemaal in week 1.”

Stop! 

Met uitstellen, bedoel ik.

Pak die pen weer op en ga schrijven. Nu, meteen! Het maakt namelijk niet uit waarover. Maar ik kan je wel een paar suggesties doen. Helpt dat?

Schrijf bijvoorbeeld over waarom je het belangrijk vindt om te bloggen (je hebt dat voornemen niet voor niets), wat je er lastig aan vindt. Of waar je tegenop ziet.

Niet om die stukjes al te publiceren (maar als je dat wilt: doen!), maar wel om schrijfmeters te maken. Om je aan te wennen om regelmatig iets te schrijven. Om je hersens te kneden, te prikkelen, wakker te schudden.

Je zult merken dat het echte werk daarna een stuk makkelijker gaat.

Veel mensen vinden het eng om te beginnen. Sommigen hebben wel een vaag idee waarover ze willen schrijven, maar willen dan meteen een ‘masterpiece’ schrijven. Neem van mij aan: dat is de beste strategie om nooit iets goeds uit je pen te krijgen. Vergeet dat masterpiece en begin gewoon.

Om je te stimuleren en op weg te helpen (en te houden) geef ik je vanaf vandaag 3x per week een schrijfzetje: een aanzetje, onderwerp of vraag waarover je kunt schrijven. Zodat je niet tegen zo’n leeg vel zit te staren, maar een beginnetje hebt, een duwtje in de rug om te gaan schrijven.

Misschien vormt het de basis van een toekomstige blog. Misschien beleef je er gewoon 5 of 10 leuke schrijfminuten aan. En heel waarschijnlijk zal het je helpen om daarna met veel meer gemak en zelfvertrouwen aan het echte schrijfwerk te beginnen.

De schrijfzetjes vind je elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend op twitter. Als je mij volgt (@annettalsma) zie je ze automatisch in je TL. Je kunt natuurlijk ook #schrijfzetje in de gaten houden.

Heb je geen twitteraccount? Geen excuus om niet mee te doen. Kijk gewoon 3x per week in de twitterstream hier op mijn website, dan kom je de #schrijfzetjes vanzelf tegen.

Op deze pagina lees je hoe je het meest profiteert van de schrijfzetjes.

Veel plezier met schrijven dit jaar!

© 2014 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Vond je dit interessant? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine met schrijftips en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

 

3 tips om uitglijders in je tekst te voorkomenEen aantal is/zijn altijd een probleem