3 tips om uitglijders in je tekst te voorkomen

Je hebt het vast wel eens gezien: een e-mail met een knoeperd van een spelfout in de subjectregel. Een advertentie waarin staat: Wordt nu lid!* Of een boek waarin je de ene na de andere fout kunt aanstrepen.

Grote kans dat je de inhoud van die tekst niet serieus neemt. De schrijver deed dat immers zelf ook niet (getuige die spelfouten), dus waarom jij wel?

Lezers zijn genadeloos. En geef ze ongelijk: er zijn zoveel dingen die hun aandacht opeisen. Dan word je selectief.

Om te voorkomen dat jouw tekst linea recta in de (digitale) prullenbak belandt, heb ik 3 tips voor je waarmee je die d/t-fouten eenvoudig op het spoor komt.

1. ‘Loop’ je hele tekst na.

Houdt jij van d/t-fouten?
Houd jij van d/t-fouten?

Het is een basisschooltruc, maar ook als je al een midlifecrisis achter de rug hebt, werkt ie nog prima. Lees je tekst helemaal door en vervang elke persoonsvorm door een vorm van het werkwoord ‘lopen’. Je vist de t’s die er te veel of te weinig staan er zo uit.

2. Begin bij het eind.

Begin bij de laatste zin van je tekst, lees daarna de voorlaatste en werk zo door naar het begin. Op deze manier word je niet afgeleid door de inhoud van je tekst en let je echt alleen op de spelling.

3. Speur naar instinkers.

gebeurt – gebeurd
verandert – veranderd
verhuist – verhuisd**

Deze persoonsvormen (links) klinken exact hetzelfde als de voltooide deelwoorden die erbij horen (rechts) en lijken er ook nog eens sprekend op. Wees dus extra alert op dit soort woorden, markeer ze in je tekst en loop ze stuk voor stuk nog even na voordat je je tekst publiceert.

Noten:

* Honderd jaar (ofzo) geleden schreven we inderdaad ‘Wordt nu lid’ met dt. Dat was in de tijd dat we iedereen met ‘u’ aanspraken en we achter dat woordje ‘wordt’ (dus) ongemerkt ‘u’ dachten. Tegenwoordig denken we dat (doorgaans) niet meer en schrijf je die extra t achter ‘word’ alleen nog als ‘u’ er ook echt staat.

** “Moet dit voltooid deelwoord niet met een t? Die s van ‘verhuis’ zit toch in het kofschip?” Die s wel ja, maar de z van ‘verhuizen’ niet. Hoe het precies zit, lees je hier.

 

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

 

Mini-masterclass van ...Schrijven met minder moeite: dé truc!