Hoe je je schrijfdoelen nog beter bereikt (met 1 simpele vraag)

Maanden van het jaarJe hebt vast wel eens een wervende tekst geschreven. Of misschien had je dat voor ogen, maar toen puntje bij paaltje kwam, bleek je tekst niet zo wervend. Balen.

Hoe voorkom je nu dat je dat de volgende keer weer gebeurt?

Door 1 simpele (nou ja…) vraag te beantwoorden: Wat wil je bereiken met je tekst? Wat moet je lezer weten, kunnen en (vooral) doen na het lezen van je tekst?

Als je dat aan het begin, voordat je gaat schrijven, duidelijk voor ogen hebt én het niet uit het oog verliest tijdens het schrijven, is de kans groot dat alles wat je schrijft bijdraagt aan je doel en het dus versterkt.

Bepaal aan het begin (1 januari) van het schrijfproces wat je wilt bereiken.
Schrijf het op een apart blaadje, kaartje, post-it. (Nee, geen apart Word-doc dat je ergens verstopt achter het document waarin je tikt.)

Zorg ervoor dat het zichtbaar is tijdens het schrijven.

Hang ’t recht voor je neus en ga je alinea’s schrijven (februari, maart, april…). Ben je aanbeland bij december, check dan of je je doel bereikt hebt.

Doet je dit aan goede voornemens denken (4 kilo afvallen)? Klopt. Maar er is een groot verschil.

Als blijkt dat je in april iets gedaan hebt dat niet bijdraagt aan je doel (niet gesport), of het zelfs ondermijnt (een kilo chocola verorberd), dan kun je het in december gewoon aanpassen of deleten. Geen probleem.

Heb je je schrijfdoel aan het eind (december) van je tekst – ondanks al je inspanningen – toch niet bereikt, dan kun je gewoon terughoppen naar mei of september als blijkt dat het daar misgelopen is.

Of misschien zie je in de december-fase van je schrijfproces wel dat je je acties van oktober al in april had moeten doen. Je verschuift de handel gewoon (past de datum aan) en hop, die ‘misstap’ is gefikst.

Maar bega niet de fout om al in juni de balans op te maken. Pas in december kun je goed beoordelen wat het effect is van alles wat je hebt geschreven, in samenhang met de rest. Het zou zomaar kunnen dat iets wat in juni een misser lijkt, in december briljant blijkt te zijn.

Schrijf dus gewoon door tot je alles gespuid hebt wat je kwijt wilt over je onderwerp en bekijk daarna of alle onderdelen logisch op elkaar aansluiten, of ze op de juiste plek staan en of ze überhaupt bijdragen aan je doel. (Nee? Delete!)

© 2012 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Vond je dit interessant? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine met schrijftips en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Zit jij jezelf stiekem ook te dwarsbomen?Waarom je de ene keer een d schrijft (en de andere keer een t)