Hoe je ‘imposante’ teksten schrijft

Veel beroepsgroepen hebben hun eigen vaktaal. Voor een taalonderzoeker is dat natuurlijk interessant. Maar voor niet-ingewijden is het vaak een crime.

Als je niet (voldoende) bent ingewijd, is de kans groot dat je niet snapt waar een gesprek of tekst van vakidioten over gaat. Nu kun je daar je schouders over ophalen, maar handig is anders.

En je valt natuurlijk meteen door de mand zodra je zelf een poging doet om een inhoudelijke bijdrage te leveren. Ongeacht de kwaliteit van je ideeën of argumenten, word je puur op (verkeerd) taalgebruik al afgeschreven.

Ben je niet ingewijd in het taalgebruik van een timmerman of rechter, dan zul je daar waarschijnlijk alleen last van hebben als je je huis wilt verbouwen of wanneer dat gruwelijk mis is gegaan.

Maar de taal van de manager is een geval apart. Ik las laatst dat er inmiddels 340.000 managers zijn in Nederland. Grote kans dus dat je er een bent of er elke dag mee moet samenwerken. Dan is het wel handig als je ‘de’ taal spreekt.

Wat als je (nog) niet thuis bent in de taal van de manager? Zet dan de kretologiemixer in. Die is bedacht door Pyter Wagenaar en Heide Aalbrecht (waarvoor dank) en is bedoeld voor iedereen die graag vaag en onduidelijk wil overkomen.

De kretologiemixer werkt als volgt (zie het schema hieronder): verbind een willekeurig woord uit de eerste kolom met een woord uit de tweede. Neem ook nog een woord uit de derde kolom en je hebt gegarandeerd een zin die imponeert en ondoorgrondelijk is.

dynamisch begeleiding communicatiemethode
functioneel benadering managementtechniek
geïntegreerd coördinatie modelontwikkeling
multidisciplinair ontwikkeling organisatievorm
systematisch prognose strategiebepaling
(bron: 100 gouden regels voor zakelijke teksten, Pyter Wagenaar en Heide Aalbrecht)

Om de mixer nog makkelijker in gebruik te maken, voeg ik er graag nog een rijtje ondoorgrondelijke werkwoorden aan toe:

doorpakken
terugkoppelen
uitstralen
implementeren
checken

Zonder enige moeite kom je dan tot zinnen als:

Als we willen doorpakken, stel ik voor dat we de functionele benadering van deze organisatievorm implementeren. Hoewel de systematische ontwikkeling van die managementtechniek natuurlijk ook een goede optie is.

Ben je manager en vraag je je af waarom je medewerkers je mails niet begrijpen en niet gewoon doen wat je ze vraagt (ze pakken niet door)? Gebruik de kretologiemixer dan andersom (de dynamische benadering, zeg maar).

Staat een (of meer) van de woorden uit de mixer in je tekst? Vervang het (systematisch) door een concreet (functioneel) woord dat iedereen wél begrijpt (en kan implementeren). Succes verzekerd.

© 2015 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Het drama van dat, wat en de kommaHelp! Waar moet ik in hemelsnaam over schrijven?