Hoe je een artikel schrijft in 1 uur (incl. koffiezetten)

wekker

Je hebt jezelf voorgenomen een artikel of een blog te schrijven. Je bent natuurlijk vol goede moed, maar je kent jezelf. Je wacht tot het laatste moment of doet eerst duizend andere belangrijke dingen en hebt dan eigenlijk niet genoeg tijd meer: hooguit 1 uur.

Hoe voorkom je nu dat je in tijdnood komt? Hoe zorg je ervoor dat je die tekst toch binnen een uur schrijft? 

1. Ga gestructureerd te werk en draal niet. Als je in 1 uur een stuk wilt schrijven, moet je accepteren dat je niet elk woord kunt afwegen tot je scheel ziet. Dit is misschien wel de belangrijkste stap.

2. Plan vooraf wanneer je dat stuk gaat schrijven. Zet het in je agenda. Maak die afspraak met jezelf. En ga er dan ook gewoon voor zitten. Je hoeft maar 1 uur te schrijven en dan ben je ervan af. Stel het niet uit.

3. Zodra je besluit/weet/hoort dat je een artikel wilt/moet schrijven, zet je je hersens in de onderwerp-modus: zet je antennes uit (of beter: aan) en vang alles op wat interessant zou kunnen zijn als onderwerp. Je doet er nog niks mee, maar gebruikt je hoofd als verzamelplaats voor onderwerpen of je zet ze met steekwoorden in je notitieboekje.

4. Beslis 1 dag van tevoren wat het onderwerp gaat worden. Je hoeft nog niks te schrijven, maar je beslist al wel waar je tekst over zal gaan. Dat kost je hooguit 5 minuten. Je kunt er natuurlijk een uur over nadenken, maar neem van mij aan, ook in 5 minuten kun je die beslissing best nemen. Twijfel je tussen het een of het ander? Doe kop of munt en laat het lot beslissen. Het andere onderwerp bewaar je gewoon voor de volgende keer.

5. Laat het onderwerp vervolgens een beetje sudderen. Niet te veel aandacht aan besteden (da’s makkelijk).

6. En dan komt het moment waarop je je artikel gaat schrijven. Je pakt pen en papier en schrijft (minimaal) 10 steekwoorden op. 10 relevante woorden die bij je opkomen als je aan het onderwerp denkt. Hiervoor heb je ook weer maximaal 5 minuten nodig.

7. Rangschik de steekwoorden in een logische volgorde. Dit is belangrijk. Wat is logisch? Chronologisch, geologisch, psychologisch, alfabetisch, thematisch, van makkelijk naar moeilijk, van noord naar zuid, van begin tot eind, van probleem naar oplossing, van 1 tot 10. Verzin een goede volgorde die jou (en je lezer straks) houvast geeft. In 5 minuten moet je dat wel lukken.

8. Pak dan je laptop of ga achter je computer zitten en schrijf die woorden aan elkaar. Gebruik ze als kapstok of geraamte van je tekst en tik je tekst in 30 minuten. In feite hoef je alleen van het ene naar het andere steekwoord te hoppen en als je volgorde echt logisch is, brengt het ene woord je vrijwel automatisch bij het volgende.

9. Voeg een afsluiting en een titel toe en print je tekst (5 minuten). Je hebt nu nog 15 minuten over. Loop naar de keuken en zet een kop koffie. Ga met je koffie, je printje en een pen in je luie stoel zitten. Doe je ogen dicht en geniet van je koffie (5 minuten).

10. Lees tot slot het geheel nog 1 keer door. Verbeter zinnen die niet helemaal lekker lopen, check je spel- en typefouten (10 minuten) en je tekst is klaar.

Dit is exact de manier waarop ik dit artikel geschreven heb. Binnen een uur. Het kan dus. Succes!

PS: Schrijf je liever op je gevoel? In een flow? Probeer dan ‘the ad hoc way’

© Annet Achterkamp-Talsma

 

Bloggen is net hardlopen30 jaar nutteloze praatjes