30 jaar nutteloze praatjes

klimaatspijbelen duurzaamheid Malieveld

Je hebt op internet of op het journaal ongetwijfeld de speech van Greta Thunberg gezien. Een meisje van 15 jaar dat de hele VN even in z’n hemd zet. Ik heb van begin tot eind met bewondering zitten luisteren naar haar verhaal. En haar lef.

“You are not mature enough to tell it like it is. […] I don’t care about being popular. I care about climate justice and the living planet.”

Ze is niet alleen een sterke speechschrijver, ze legt de vinger ook precies op de zere plek. Het gros van de politici vindt z’n ego belangrijker dan de toekomst van de planeet. Of heeft het lef niet om z’n mond open te trekken (Esther Ouwehand deed dat overigens wel).

Greta spijbelt al sinds vorige zomer wekelijks van school om aandacht te vragen voor het klimaat, en haar VN-speech zorgt ervoor dat nu overal jongeren gaan spijbelen voor een beter klimaat en demonstreren tegen de politieke blabla. Als de politiek niets doet, dan de jongeren wel! Eindelijk.

Stuitend was dan ook de reactie van Wiebes (klimaatminister): “Je leert meer op school dan op het Malieveld.” Meende hij. Neem maar van mij aan: tegen de tijd dat die kinderen net zo oud zijn als Wiebes (55) is het klimaat naar de knoppen (als het aan Wiebes ligt), kunnen ze zich een willekeurige schooldag echt niet meer herinneren, en zit die dag demonstreren op het Malieveld nog vers in het geheugen. Iets met ervarend leren.

Klimaatspijbelen Happy Activist duurzaamheid

En natuurlijk zullen er demonstranten op het Malieveld rondlopen die alleen maar willen profiteren van een vrije dag en helemaal niet geïnteresseerd zijn in het klimaat. Maar een aantal van hen zal dat aan het eind van de dag wel zijn. En dat is pure winst. Bovendien: diezelfde jongeren zijn net zo goed niet geïnteresseerd in school en daar moeten ze van de minister toch ook elke dag naartoe?

“We hebben al dertig jaar peptalk en positieve praatjes gehoord. En sorry, maar het is nutteloos. Had het geholpen, dan waren de emissies nu al gezakt – en dat is niet het geval,” zei Greta eind 2018 tijdens de TED-conferentie in Stockholm. Zìj draait er in elk geval niet omheen. In de benen!

© Annet Achterkamp > De Groene Redactie

Video van The Happy Activist

 

Hoe je een artikel schrijft in 1 uur (incl. koffiezetten)Instock redt voedsel van de vuilnisbak