De rugzak van een ezel

Als je regelmatig een artikel moet schrijven over hetzelfde onderwerp, loop je het risico dat je in herhaling valt. Zelfs als je steeds een andere invalshoek kiest, blijft je context vaak dezelfde.

Hoe voorkom je nu dat je teksten ‘saai’ worden of dat mensen ze eentonig gaan vinden en niet meer lezen?

Dat kun je (onder andere) bereiken door je onderwerp in een compleet andere context te plaatsen. Schrijf je over managementstijlen, ‘verhuis’ je hele verhaal dan eens naar de jungle.

Je verlevendigt je verhaal door slim gebruik te maken van de setting en de dieren die je daar tegenkomt. Zet alle dieren maar eens op een rij en probeer ze te koppelen aan de personen die een rol (kunnen) spelen in je artikel.

Als je dat goed doet, zul je met aanzienlijk minder woorden een veel levendiger beeld kunnen schetsen. Die dieren nemen namelijk stuk voor stuk een hele rugzak met kenmerken mee en daarvan kun je handig gebruikmaken. Je hoeft die kenmerken niet meer expliciet te benoemen. De vergelijking met het dier volstaat om alle associaties die het oproept naar boven te halen.

Maar kies wel het juiste dier. Zorg ervoor dat je het juiste beeld oproept. Het voorbeeld hieronder laat zien wat het effect is wanneer je het ene dier voor het andere inruilt.

Een tijdje geleden las ik een parabel over 10 ezels en een herder. Volgens het verhaal wilde de herder de ezels voor het slapengaan aan een hek binden, toen hij erachter kwam dat hij maar 9 touwen had. De herder kreeg een ingeving en zette de 10e ezel aan het hek vast met een imaginair touw. En de ezel geloofde het. Hij bleef netjes staan totdat de herder de volgende dag het niet-bestaande touw zogenaamd weer losknoopte.

Uiteraard staat die ezel symbool voor mensen die zich iets laten aanpraten en er braaf naar handelen. Strekking: Je bent zo dom als een ezel als je je een oor laat aannaaien en ernaar handelt. Sukkel!

Een paar dagen later las ik op internet exact hetzelfde verhaal. Alleen ging het nu niet over 10 ezels, maar over een kudde schapen. Strekking: je bent zo mak en gedwee als een schaap als je je een oor laat aannaaien en ernaar handelt. Ach, arm schaap.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij komt dat verhaal van die ezel veel harder aan (dom, sukkel), dan dat van het schaap (zielig, gedwee). Door een ander dier op te voeren, werd het een totaal andere vergelijking. Bepaal dus van tevoren welk beeld je wilt oproepen en zoek daar een passend dier bij.

Elk dier heeft een hele rugzak met associaties die je kunt gebruiken om met weinig woorden je verhaal te verlevendigen. Heb je het juiste dier gekozen, dan zal je beeld vele malen sterker zijn dan wanneer je alle kenmerken die het dier oproept een voor een met woorden zou moeten beschrijven.

Wees dus geen ezel en maak gebruik van die gratis rugzakken.

© 2011 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

De kracht van Slechte TijdenDe grootste misser die je kunt maken...