Bloggen? 3 dingen die je vooral niet moet doen

succes failure

De strategieën voor meer lol en succes bij het bloggen ken je inmiddels (want die kon/kun je in dit artikel lezen).

Maar er bestaan ook een paar zeer effectieve strategieën om je lust in bloggen juist de nek om te draaien. En het zou zomaar kunnen dat jij hier (onbewust) heel goed in bent. Geeft niks, maar misschien vind je het tijd om van strategie te veranderen?

Hieronder in elk geval de 3 belangrijkste strategieën om jezelf te dwarsbomen bij het bloggen:

1. Je legt de lat te hoog
Een beetje ambitie heb je nodig, anders wordt het nooit wat met die blogs. Maar echt, iedere dag een informatief, geestig, leest-als-een-trein en is-het-waard-om-te-delen blog willen schrijven is (vrijwel) ondoenlijk.

Zelfs wie al jaren (blogs, columns, ik-jes) schrijft, levert niet elke keer een topprestatie. Laat staan elke dag. Dat hoeft ook niet.

Met een goed stuk bouw je gewoon wat krediet op voor als je eens wat minder gevat bent. Helemaal geen schande.

2. Je zeurt (sorry)
Natuurlijk mag je dingen aan de kaart stellen waar je je aan stoort, die echt niet kunnen of gewoon strontvervelend zijn. Maar doe dat niet te vaak, niet elke keer, en vraag je af of je dagboek niet meer geschikt is om je frustraties van je af te schrijven. Kun je daarna aan het ‘echte’ schrijfwerk beginnen.

Lastig? Lees The Artist Way (echt niet alleen voor gefrustreerde kunstenaars), schrijf je ‘morning pages’ en blog daarna ‘your way into…’

3. Je verlamt jezelf
Want ja, wie zit er nu te wachten op wat jij schrijft? Je vertelt toch niks nieuws? En andere mensen kunnen natuurlijk veel beter schrijven. Toch?

Stop met die onzin! Draai je criticaster nu meteen de nek om.

Done? Mooi. Dan kun je nu lekker gaan schrijven. Desnoods over het feit dat je je afvraagt of het allemaal wel de moeite waard is. Of ga lekker zeuren en gooi je frustraties rücksichtslos op papier.

Lees daarna nogmaals de oplossing bij strategie 2 en word een happy blogger. Maar luister echt nooit meer naar dat vervelende stemmetje in je hoofd. Afgesproken?

© Annet Achterkamp-Talsma
© beeld: Chris Potter – flickr

 

 

Schrijven loont. Altijd.Hoe deel je een (goed) idee (goed)?