5 tips om een goede schrijfstart te maken

‘Als ik eenmaal aan het schrijven ben, gaat het prima. Maar voordat ik de slag te pakken heb …’ Herken je dat? Je bent van plan een tekst te schrijven, maar op de een of andere manier kom je maar niet op gang. Je wordt gestoord door de telefoon. Je krijgt dorst. De zon schijnt op je beeldscherm. Er komt een e-mail binnen waarop je direct moet reageren …

Voordat je alle stoorzenders hebt uitgeschakeld, je werkplek optimaal is ingericht en je eindelijk de rust hebt gevonden om aan je tekst te beginnen, ben je al een halve dag verder. Wat zou het toch heerlijk zijn als je meteen in die ideale situatie zou kunnen stappen als je wilt gaan schrijven.

Het is daarom slim om uit te zoeken wat voor jou de ideale schrijfsetting is. Je kunt dan meteen de juiste voorbereidingen treffen, en daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker om een goede tekst te schrijven.

Hieronder geef ik je 5 tips om je eigen ideale schrijfritueel te ontdekken.

 

1. Vind het juiste moment om te schrijven. Schrijf jij het liefst ’s ochtends vroeg, voordat de krantenjongen op z’n brommer voorbij knettert? Of juist aan het eind van de ochtend? Aan het begin van de avond wellicht? Probeer een aantal momenten uit. Houd een logboekje bij van hoe die momenten jou bevallen en schrijf voortaan op het tijdstip dat het beste aansluit bij jouw interne klok.

2. Zoek de beste plek. Kies die plek in huis of op kantoor waar je het prettigste zit. Dat hoeft dus niet per se achter je bureau te zijn. Kun je je draai niet vinden? Zoek met behulp van Feng shui uit of je je werkplek wel goed gekozen hebt. Of doe als Jean-Paul Sartre en installeer je in een café (neem je mp3-speler mee om je af te sluiten van ander geluid). Ga met je schrijfgerei naar de bibliotheek of probeer het bij mooi weer eens in het park.

3. Creëer een prettige sfeer. Schrijf je met Bach of Bløf op de achtergrond of moet het juist muisstil zijn? Schrijf in elk geval niet in een ruimte waar andere mensen telefoneren. Daarmee verlies je meer dan 30 procent van je concentratie. Kijk ook of het licht genoeg is. Niet alleen omdat je dan beter ziet wat je schrijft, maar ook omdat licht een goede invloed op je humeur heeft. Zorg er verder voor dat je geen koude vingers hebt en dat er voldoende ventilatie is.

4. Kies je favoriete middel. Misschien schrijf je, zoals ik, het liefst op je laptop. Of juist op je computer. Maar ik kan me ook voorstellen dat je een liefhebber bent van pen en papier. Dat geeft je een heel ander schrijfgevoel (echt, het proberen waard). Als je voor pen en papier kiest: wist je dat er digitale schrijfblokken bestaan waarmee je je handgeschreven tekst op je computer kunt zetten? Dat scheelt je weer tijd.

5. Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt. Heb je achtergrondinformatie van internet nodig om je artikel te kunnen schrijven? Zoek die dan een dag (of langer) van tevoren bij elkaar. Print de documenten uit of zet ze in een apart Word-bestand. Zorg er in elk geval voor dat je niet opnieuw op internet naar die informatie hoeft te zoeken. Als je tijdens het schrijven één keer op internet belandt, ben je waarschijnlijk niet alleen een hoop tijd kwijt, maar raak je ook uit je schrijfflow. Breng jezelf dus niet in de verleiding. Dat is ook precies de reden waarom ik op mijn niet-op-internet-aangesloten-laptop schrijf ;-).

Weet je eenmaal wat voor jou goed werkt, maak er dan een gewoonte van. Ensceneer elke keer weer jouw ideale schrijfsetting, zodat je in een optimale situatie jouw tekst kunt schrijven.

© 2011 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

5 tips om een pakkend onderwerp voor je artikel te verzinnenGebruik xtc en toxic fakechips!