Trap er niet in!

Ken jij het Pygmalion-effect? De benaming is afgeleid van het gelijknamige toneelstuk van George Bernard Shaw (waarop de musical My fair lady gebaseerd is). Misschien heb je ooit wel eens gelezen over het onderzoek dat aan het effect ten grondslag ligt (Pygmalion in the classroom, Rosenthal en Jacobson, 1968).

In dat onderzoek kregen leraren die in een nieuwe klas gingen lesgeven vooraf te horen welke leerlingen goed konden leren en welke er weinig van bakten. In werkelijkheid waren de leerlingen lukraak gekozen en zei het oordeel niets over hun intelligentie en prestaties tot dan toe.

Alleen doordat de leraren dachten dat bepaalde leerlingen beter waren, gingen ze die ook zo behandelen, waardoor die leerlingen zelf ook het idee kregen dat ze beter waren en daadwerkelijk beter gingen presteren. Dit heet het Pygmalion-effect.

Tot zover prachtig. Alleen was het omgekeerde ook waar. En dat is iets wat ik bijna dagelijks zie gebeuren.

Veel mensen vinden namelijk van zichzelf dat ze niet goed kunnen schrijven. Misschien nog wel aardig, maar zeker niet interessant of gevat, en iemand anders schrijft altijd beter. Dus nee, hun stukjes zijn de moeite van het lezen niet waard. Vinden ze zelf.

Als je jezelf dàt inprent op het moment dat je je pen ter hand neemt, er een schrijfblok bij pakt of je laptop openklapt, en met een diepe zucht je ogen naar het plafond slaat en denkt: “Dit wordt niks.”

Nou, dan wordt het een lange ochtend. 

Praat jezelf dus geen complexen aan en laat ook anderen dat niet doen. Wees eens niet die bescheiden Hollander en geloof erin dat ook jij een leuke tekst kunt schrijven (in een gesprek vind je de woorden immers ook, niet waar?). Dat is het halve werk. Echt.

Toch nog twijfels? Dan bied ik je graag een Frisse blik op jouw (web)teksten aan, zodat je weet waar je staat en wat het effect van je teksten is. Met opbouwende feedback natuurlijk, zodat je echt verder komt.

Denk je: “Leuk, maar ik heb nog geen letter op papier staan (en hik er eigenlijk al maanden tegenaan, want ik kan ècht niet schrijven)!” 

Trek dan de stoute schoenen aan en schrijf je in voor de webschrijftraining die ik eind februari organiseer. In de training leer je niet alleen de ins & outs van webteksten, maar je gaat ter plekke (in de klas) aan de slag met de teksten voor jouw site. Je profiteert direct van mijn opbouwende feedback en aan het eind van de training zijn je teksten klaar. Is dat een opluchting?

Ik geloof dat ook jij goede teksten kunt schrijven voor jouw website. Profiteer van het (positieve!) Pygmalion-effect en doe mee met de webschrijftraining.

© 2012 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Vergroot je succes, met 1 woordWaarom sommige teksten je meteen raken (en andere van-je-lang-zal-ze-leve niet)