Hopplanten, brouwketels en bierflesjes

gulpener bier brouwlokaal proeverij

Afgelopen weekend was ik in Gulpen. Precies, dat dorpje in Limburg waar ze al bijna 200 jaar bier brouwen. Via B-weggetjes en soms zelfs onverharde paden waren we met de cabrio kalmpjes naar het zuiden gekacheld. Aangekomen bij het Gulpener Brouwlokaal struinden we vervolgens langs metershoge hopplanten, enorme brouwketels en honderden bierflesjes.

Gulpener heeft – al jarenlang – een fantastische visie op duurzaam bierbrouwen. Niet alleen haalt de brouwer vrijwel alle ingrediënten voor het bier binnen een straal van 75 km van het dorp, ook voor de (bouw)materialen van de brouwerij en het proeflokaal hanteren ze deze maatstaf (en voor hun medewerkers, schat ik zo in). Het gros van de hop, tarwe en gerst is bovendien biologisch geteeld.

Heel inspirerend om het verhaal en de visie van deze brouwerij te horen (en na afloop natuurlijk wat biertjes te proeven). Voor een paar tientjes word je ‘vrund’ van de brouwerij en mag je in september meehelpen de hop te oogsten. Leuk toch?!

© Annet Achterkamp > De Groene Redactie

Over scheepslogboeken en klimaatdataThe Green House