Hoe word je een (schrijf)stijlicoon?

Jean Paul Gaultier“Ik wil graag persoonlijk schrijven. Niet zoals iedereen, maar op mijn manier. Hoe doe je dat?” Vorige week gaf ik een schrijftraining. Nog voordat we begonnen, stelde een van de deelnemers deze vraag.

Bij elke training en in elk gesprek over schrijven komt dit dilemma weer bovendrijven: Hoe onderscheid je je van de rest? Hoe vind je je eigen schrijfstijl?

Allereerst door veel te schrijven. Want het is net als met een vreemde taal: als je elke dag Frans spreekt, word je ‘vanzelf’ goed (beter) in Frans. C’est évident.

Ontwikkel je daarmee dan een eigen schrijfstijl? Ja, maar veel mensen hebben dat zelf niet door (anderen soms wel, dus vraag het hen eens).

Pas wanneer je je bewust bent van je schrijfstijl en die bewust gaat inzetten in je teksten, zul je ook zelf je eigen stem gaan herkennen.

Bekijk om je stijl te ontwikkelen of te ontdekken verschillende teksten, van jezelf (ontdekken) of van anderen (ontwikkelen). 

Wat springt er in het oog? Wat vind je leuk, bijzonder, anders dan anders? Wat zie je regelmatig terugkomen of zou je wel (vaker) willen toepassen?

Dat kan van alles zijn. Bepaalde woorden, een typische zinslengte, een opvallend ritme, bijzondere beeldspraak, personages (al dan niet fictief).

‘Isoleer’ dat element en bombardeer het tot ‘jouw’ stijlelement, jouw stempel.

Schrijf het op. Teken het uit. Hang het naast je bureau, je bed of het fornuis, zodat je het regelmatig terloops zult zien en het zich ‘ongemerkt’ in je brein kan nestelen.

Pas het vervolgens (eerst bewust, later steeds meer onbewust) toe in je teksten. Niet tot vervelends toe natuurlijk (Jean Paul Gaultier loopt ook niet elke dag van top tot teen in dat Bretonse streepje), maar zo nu en dan, op verschillende plekken en verschillende manieren. Soms als knipoog, soms als hoofdthema.

Zie het als het snufje zout dat je toevoegt aan een gerecht. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder. Maar nooit zóveel dat het niet meer smaakt. Laat je het weg? Dan zullen je trouwe fans, die jouw schrijfstijl kennen, het vast gaan missen (“Beetje flauw deze keer”). En dan heb je ’m te pakken.

© 2013 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Meer schrijftips? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Kan & kunt: een lastig duoStruikelen over spaties (en andere Engelse ellende)