Wat is het nut van het waterschap?

(foto: Wim Scholte)

Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat ik ooit eerder m’n stem heb uitgebracht voor (of tegen) het waterschap. Het kan niet anders dan dat ik dat wel gedaan heb, want die verkiezingen zijn vaker dan eens in de 20 jaar, schat ik in. Maar ik heb er nog nooit bij stilgestaan. Waarom nu wel?

Misschien wel doordat ik sinds 2 jaar op een paar honderd meter van de IJssel woon, die iedere winter buiten z’n oevers treedt (smeltwater uit de Alpen), het hele plantsoen onder water zet en de bomen wekenlang een halve meter in het water laat staan. Gelukkig ligt ons huis net iets hoger.

Diezelfde IJssel stond afgelopen zomer (en najaar!) zó laag, dat de Deventer sluis bij gebrek aan rivierwater wekenlang niet geschut kon worden. Het waterpeil is inmiddels weer een stuk hoger, maar het plantsoen stond deze winter niet onder water…

Toen er een paar weken geleden een meter stembiljet in de bus viel, nam ik mij dan ook voor om me hier serieus in te verdiepen. Wat doen die waterschappen nu precies? In mijn zoektocht naar het antwoord op die vraag, stuitte ik op dit heldere artikel van Voor de Wereld van Morgen. Maar ook het waterschap zelf heeft een goeie verkiezingswebsite opgezet (met een ‘wat voor watertype ben jij-test’, leuk!).

En dan de volgende vraag: welke partijen doen er eigenlijk mee? Die puzzel start met uitzoeken welk waterschap beleid voert in mijn regio. Het stembiljet zaait daarin alleen maar verwarring. Daarop staan de kandidatenlijsten van maar liefst drie verschillende waterschappen en ik weet niet hoeveel partijen.

Een van die partijen noemt zichzelf ‘niet politiek, wel deskundig’. Prima uitgangspunt, lijkt mij. Mits hun deskundigheid op het vlak van water ligt, natuurlijk. Een andere partij vermeldt dat zij bij hun kerntaken vooral aan ‘water’ denken… Hmm, dat klinkt dan weer niet zo doordacht.

Ik hoop nu maar dat dat ‘denken’ snel gevolgd wordt door daadwerkelijk ‘doen’, want gezien de hoeveelheid water die de afgelopen dagen naar beneden is gekomen, kunnen we niet te lang wachten met dijken ophogen, waterbergingen maken, energie winnen uit afvalwater, ruimte voor de rivieren creëren en regenwaterafvoeren verbreden (om maar een paar waterschapstaken te noemen). En de kans is groot dat we over een paar weken alweer tegen de droogte moeten gaan strijden…

Ik wens je veel wijsheid in het stemhokje. Hopelijk kun je het bereiken zonder natte voeten te krijgen.

© Annet Achterkamp > De Groene Redactie

GrowWizzKid, Grow!Een gloednieuwe Bosatlas van de Wadden