Op naar Oslo: de Groene Hoofdstad van Europa

Oslo Norway Losaeter Europese Groene Hoofdstad duurzaam duurzaamheid stadsboerderij

Al verscheidene keren reisde ik naar Noorwegen, meestal per zeilboot. Hoewel zeilen langs de fjordenkust prachtig is, bracht het me nog nooit in de hoofdstad Oslo. Grote kans dat dat dit jaar wel gaat gebeuren. Want Oslo is uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad van het jaar. Een goede reden om een paar dagen in de stad te vertoeven.

Je snapt dat ik niet met het vliegtuig naar Oslo wil. De afstand is te kort in verhouding tot al die extra wachttijd op het vliegveld en er is een prima en veel duurzamer alternatief: de trein. Tot mijn verbazing, eerlijk gezegd, reis je vanuit Nederland per trein binnen een dag naar het centrum van Oslo.

Onderweg geniet je – zonder turbulentie of luchtzakken – van het Duitse, Deense én Zweedse landschap en je maakt bovendien leuke tussenstops (in Hamburg, Kopenhagen, Malmö en Göteborg, om maar een paar te noemen). Neem niet te veel bagage mee, want je moet wel een aantal keren overstappen.

Wat voor groens is er te doen?

In het kader van de uitverkiezing tot Europese Groene Hoofdstad organiseert Oslo het hele jaar door uiteenlopende evenementen. Je kunt eind augustus bijvoorbeeld naar Passion for Ocean, een gratis en voor iedereen toegankelijk festival dat je laat zien waarom je van de zee moet houden, hoe de zee werkt en wat je kunt doen om die te beschermen. Voor de echte waterrat, met zeilboten, duikers, kiteboards, eco-piraten, vissers, biologen, koks én innovators.

Lees hier verder >

 

© 2019 Annet Achterkamp

Dit artikel schreef ik voor hetkanWEL, een website vol inspiratie voor een groener, eerlijker & leuker leven.

 

The Great Bubble Barrier - gewoon in NederlandDe Duurzame Week 2019