Een leuk artikel schrijven? Echt niet (zo) moeilijk!

kopje koffieGoed, je weet nu wat de do’s en don’ts van bloggen zijn. Je hebt de 7 tips om een ‘viral’ te veroorzaken gelezen. Nu nog een artikel dat het delen waard is uit je pen (toetsenbord, iPad) persen. Hoe pak je dat aan?

1. Sluit aan bij de wensen en verlangens van je lezer
Meestal hebben we het over ‘doelgroep’. Maar heb je je wel eens gerealiseerd dat het woord ‘doelgroep’ ervoor zorgt dat je hooguit een vage groep mensen voor je ziet?

Schrijf daarom voor je lezer. Zie je ‘m zitten? Maak kennis met hem. Ga samen koffiedrinken en vraag waar hij behoefte aan heeft. Gewoon letterlijk! Heb lef en stap erop af.

En natuurlijk heb je meer dan één lezer (je hebt een hele groep), dus ga vaak koffiedrinken de komende tijd (thee, wijn en bier mogen natuurlijk ook). Onderzoek wat er leeft bij je lezers en speel daarop in. Dat maakt jouw artikel interessant voor je doelgroep.

2. Sluit aan bij de actualiteit
Wat is ‘trending topic’? Wat gebeurt er op jouw vakgebied? Om daarop in te spelen moet je niet alleen je ogen en oren open houden. Het betekent ook dat je af en toe alles uit je handen laat vallen om je inspiratie acuut om te zetten in een artikel.

Laat de was de rest van de middag (week?) in de machine zitten (who cares?). Je kind een uurtje langer op de crèche laten is echt niet dodelijk (bij files en defecte treinen ben je ook niet op tijd) en voor het avondeten laat je straks gewoon een pizza of sushi bezorgen.

Kortom: zet je antennes uit (uitvouwen dus en opvangen wat er rondzingt), gooi alles aan de kant en pak het moment.

3. Wees origineel, leuk en verrassend
“Tuurlijk! Lekker makkelijk, zo’n tip. Een artikel schrijven is al lastig genoeg. En dan moet het ook nog leuk en verrassend zijn? Ga weg!”

Een paar ideeën dan maar? Om je op weg te helpen:

– Hang je verhaal op aan een volstrekt willekeurig voorwerp uit je keukenkastje. Je zult zien dat het een originele metafoor blijkt te zijn.
– Speel advocaat van de duivel en bekijk je onderwerp eens van de ‘verkeerde’ kant.
– Maak een beeldverhaal of ‘embed’ een goeie YouTube-video in je artikel.
– Schrijf een sprookje: Er was eens…
– Go wild: verzin een pseudoniem (= minder eng), schrijf het bloed uit je vingers en publiceer je stuk daarna stiekem onder je eigen naam (anders gaat pseudo er met de credits vandoor).

© 2014 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Vond je dit interessant? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine met schrijftips en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

 

De 7 geheimen van een ‘viral’ blogHoe je in een handomdraai goeie titels maakt